O Vespi

Vespa v korpi
Vespa je več kot le prevozno sredstvo. Vespa je klasika in ikona, ki se še vedno proizvaja v vseh svoji klasični formi. Gre za prevozno sredstvo, ki ga nepretrgoma izdelujejo že več kot 70 let. Z več milijoni prodanimi izdelki, velja za najpopularnejše prevozno sredstvo, ki je bilo kadarkoli proizvedeno.

Dolgo trajajoč uspeh Vespe sloni na uspešnem konceptu, ki v skoraj 70 letih napredka in tehnologije ne izgublja sijaja, temveč je še vedno sodoben.

Vespa ni samo najstarejši ”roler” v zgodovini motociklizma, temveč vozilo, ki še vedno fascinira. Takratni strokovnjaki so design inženirja Corradina D’Ascania smatrali za nedoraslega in medlega, glede na Lambretto, ki je bila zasnovana na ventralnem motorju in boljši uravnoteženosti. Toda Vespa je skozi leta in veliko izboljšav pridobila sloves kultnega prevoznega sredstva, ki ga Innocenti z Lambretto ni nikoli.

Produkcija veste se je nadaljevala neprekinjeno do 21. stoletja in obstaja še danes. Primerljivo kontinuiteto razvoja in produkcije dvokolesnikov najdemo po svetu samo še pri Harley Davidsonu. Na področju avtomobilske industrije pa je to uspelo Volkswagnu s hroščem in nekaj podobnega tudi angleškemu Miniju ter Fiatu 500.

Kot avtomobili je tudi Vespa doživela spremembe v konceptu motorja. Tako je ročni menjalnik zamenjal sodobnejši “vario”, sodobnejši zavorni sistem in izboljšano uravnoteženost.

Še vedno pa ostaja Vespa nesmrtna in se je še danes ne da prezreti. Tudi zaradi nepozabnih reklamnih kampanj in nezamenjljivih kontur, ki se jim nobeden konkurent ni približal. Vespa je eden izmed redkih proizvodom, na katere moda in trendi niso vplivali, temveč je sama narekovala trende.